main

Porady

Wigilijny savoir vivre, czyli dobre maniery przy stole!

24 grudnia 2018 — by 0

Depositphotos_34506613_m-2015.jpg

W Święta Bożego Narodzenia powinniśmy wrzucić na luz i cieszyć się wyjątkowym czasem spędzanym z najbliższymi. Jest jednak kilka rzeczy, które skutecznie mogą utrudniać przeżywanie tej radości.

Szczególnie, jeśli na Wigilię jesteśmy w gościach (np. u rodziców dziewczyny), albo to goście są w naszym domu rodzinnym (np. dawno niewidziane ciocie). Wówczas może pojawić się napięcie i stres, które będą skutkować popełnianiem gaf. A przecież miało być tak pięknie… Żeby czuć się pewnie i dobrze bawić z rodziną i przyjaciółmi – warto przygotować się z zasad wigilijnego savoir vivru. Lekcje, które trzeba tutaj odrobić dotyczą odpowiedniego stroju, składania świątecznych życzeń i tego – jak zachować się przy stole!?

Przeczytaj też: „3 męskie stylizacje na Święta” oraz „Świąteczne życzenia. Jak składać, czego życzyć?”.

jak zachować się przy wigilijnym stoleJak zachować się przy stole wigilijnym?

  • Tak naprawdę – wszystko zaczyna się już od progu. Każdy gość powinien być przywitany w drzwiach i należy zaopiekować się jego ubraniem wierzchnim. Pomagamy gościom zdjąć kurtki i płaszcze, a następnie odwieszamy je w wyznaczone miejsce.
  • W Wigilię obowiązuje dress code. Casualowy lub elegancki strój uczestników kolacji zwykle uzupełniony jest stylowym obuwiem, którego nie zdejmujemy! Można mieć buty na zmianę, można oczyścić te, w których się przyszło, ale pod żadnym pozorem nie chodzi się tego wieczoru w kapciach 😉
  • Etykieta przy stole uwzględnia to, kto gdzie siedzi? Pary i młode małżeństwa obok siebie. Pan i Pani domu mogą siedzieć naprzeciwko, a goście honorowi (np. dawno niewidziani krewni) zawsze zajmują miejsce po prawej stronie gospodarzy.
  • Jeżeli na stole znajdują się eleganckie serwety – rozkłada się je na kolanach i powinny one tam pozostać aż do momentu wstania od stołu.
  • Pan domu dba o uzupełnianie napoi, Pani – o serwowanie potraw. Oczywiście Wigilia to uroczystość szczególna, dlatego często jest tak, że goście dogadują się między sobą (kto jaką potrawę przynosi?) i wszystkie dania stoją na stole (12 symbolicznych, postnych potraw). Rzadziej serwuje się kolację wg. menu z zakąskami, zupą, daniem głównym, deserem. W tej sytuacji warto przygotować menu na kartach, aby każdy wiedział – czego może się spodziewać i ile miejsca przewidzieć? 😉 To jak wygląda taka kolacja zależy od zwyczajów danej rodziny.
  • Zgodnie z tradycją, nakrywając stół wigilijny, należy przewidzieć miejsce dla niespodziewanego gościa.
  • Jeść zaczynamy razem, gdy wszyscy domownicy, goście, przyjaciele zbiorą się przy stole.
  • Ryby jemy widelcem i nożem (nie dwoma widelcami!), ości odkładamy na dodatkowy talerzyk. Nie nakładamy na talerz wszystkiego jednocześnie. Każdą potrawę nakłada się pojedynczo, z brzegu półmiska, na którym leży. Przecieramy usta po jedzeniu, a przed napiciem się, aby nie zabrudzić naczynia, z którego pijemy. Zupę je się brzegiem łyżki. Jeśli jest gorąca – czekamy aż przestygnie. Nie siorbiemy, nie dmuchamy!
  • Życzenia. Powinny być trafione i spersonalizowane. Chronologia składania? Od najstarszego do najmłodszego. Najstarsza osoba w rodzinie (często jest to gospodarz) powinna też rozpocząć ten rytuał.
  • Każdy powinien znaleźć pod choinką upominek.
  • P.S. Telefony wyciszamy i odkładamy na bok. Tego dnia rozmawiamy face to face i śpiewamy kolędy.

Wesołych Świąt!